Detoxifierea – între mit și necesitate (1)


Detoxifiere, purificare, regenerare - sunt noțiuni cu care te familiarizezi ușor atunci când dorești să intri într-un costum de baie cu două mărimi mai mici sau când ești pus în fața unui diagnostic ce impune anumite restricții alimentare.

Dar ce înseamnă această detoxifiere, care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi pas cu pas către sănătate, cum se personalizează un astfel de program de detox? 

Sunt întrebări peste care treci cu ușurință, deoarece ai alte priorități și sănătatea este privită cu superficialitate, atâta timp cât nu conștientizezi impactul alimentelor asupra organismului tău, la nivel celular.

Recomandarea unui program de detox se realizează de către un specialist, în baza unei evaluări în urma căreia se stabilește structura programului în funcție de vârstă, obiective, simptomatologie, afecțiuni, perioada de detox, alimentele care vor fi incluse în această perioadă și rolul terapeutic al acestora, alergiile și intoleranțele alimentare.

Deosebit de importantă este perioada de acomodare, de tranziție de la stilul de viață actual pe care l-ai dobândit, către detoxifierea propriu-zisă (PRE DETOX), precum și perioada ce urmează după finalizarea detoxifierii, ce presupune introducerea treptată a alimentelor noi, testând tolerabilitatea individuală (POST DETOX).

Aceste etape sunt individualizate în funcție de obiceurile și comportamentul alimentar personal și susțin autocunoașterea din punct de vedere medical, astfel încât să reușești să asculți semnele transmise de propriul organism, să identifici soluțiile personale necesare armoniei în care îți dorești să trăiești.

Află pas cu pas cum poți parcurge un drum corect al detoxifierii și până atunci, nu uita: fii în cea mai bună formă a ta!