Este sănătatea o asumare personală?


Urări de bine, gânduri prietenoase, armonie în farfurie, sănătate, voie bună - pe toate le auzim încă din primele secunde ale noului an. Și vrem să le credem.

Fiecare dintre noi creionează planuri minunate la fiecare început de an, stabilim obiective, priorități, vacanțe, achiziții de bunuri materiale, dar unde facem loc și planului personal de sănătate? Cum și când putem vorbi de prevenție, de adoptarea unui echilibru în viața noastră, de acceptarea schimbărilor în alimentație ca făcând parte din stilul nostru de viață?
Ne-am obișnuit să impunem reguli ,,de luni”, din data de 1, de săptămâna viitoare, etc. Și totuși, oare când vom avea curajul să trăim în prezent, să ne asumăm metabolismul individual pe care îl avem și să ne raportăm la propria noastră persoană atunci când vorbim de alimentația noastră? Obiectivele vis-a-vis de nutriție sunt setate adesea raportându-ne la greutate, dar aceasta nu este un barometru al stării de sănătate. 

De exemplu, colăceiii de pe piciorușele copiilor în primul an de viață ne aduc zâmbete, dar aceeași colăcei priviți prin ochiul adultului generează sentimente de frustrare și nemulțumire.

Acceptarea propriului corp și starea de bine pe care ne-o dorim reprezintă rezultatul îmbinării armonioase și constante între alimentație, hidratare, somn și mișcare.

Pașii mici, făcuți într-un mod conștient și asumat, reprezintă startul sigur pe un drum al sănătății personale.