Fă-ți timp pentru un prânz sănătos


Ești și tu unul din cei care strecoară cu greu în agenda zilnică pauza de prânz, în ciuda faptului că aceasta susține capacitatea de concentrare din a doua parte a zilei? Și astfel, alimentația devine o componentă perifică a laptopului/telefonului, mâncând în timp ce răspunzi la două mailuri sau la urgențele telefonice.
Dar sănătatea ta nu ar trebui să fie oare prima urgență personală?
Există și grupul de oameni bucuroși că au coborât câteva etaje în/din clădirea biroului, alegând aceleași șnițele, ceafă de porc, piept de pui, cartofi prăjiți sau orez, considerând că burta plină este imaginea stării de bine.
Starea de oboseală manifestată până la întoarcerea în birou este aparent rezolvată cu băuturi energizante, cafea sau cu dulciuri de la tonomatul de pe hol.

Atâta timp cât activitatea intelectuală este susținută de alimente prăjite, băuturi energizante, gustări dulci sau sărate, cu siguranță că apar manifestări ale sindromului de oboseală cronică, probleme legate de concentrare, afectări ale memoriei.

Cu puțină organizare poți stabili un plan săptămânal în cadrul căruia varietatea, cumpătarea și echilibrul să definească un profil alimentar corect.

Astfel, îți propun mai multe opțiuni de prânz, care să îți asigure un suport de energie și în a doua parte a zilei.

  • Pește (grătar sau cuptor) și sote de spanac/ broccoli/ mix de salată verde
  • Sote de ciuperci/ fasole verde/mazăre și salată de ardei copți/sfeclă roșie
  • Mușchi de vită/porc și legume la grătar/salată de varză
  • Salată cu brânză de capră sau vacă, avocado, sfeclă roșie, cartof dulce, spanac, muguri de pin și nuci
  • Humus cu salată verde/tabouleh 
  • Quinoa cu zucchini,  ardei gras, morcov, salată de gulii/castraveți/mix de salată verde
  • Pulpă de pui/curcan/rață (grătar sau cuptor), salată verde/sote de legume

Nu toate ingredientele sunt obligatorii, ci se adaptează în funcție de preferințe, alergii, intoleranțe, sezon. Alege ce ți se potrivește și fii în cea mai bună formă a ta!