Repere mari, de mic


Primii ani din viață sunt caracterizați de o creștere și o dezvoltare extrem de rapide, iar factorul care influențează în mod direct fiecare etapă este alimentația. 

Neuronii oglindă imită ce văd mail mult decât ce aud. Prin urmare, un haos alimentar al părinților va fi cu siguranță râvnit de copil și copiat de acesta în diferite etape ale vieții. De aceea este foarte important ca stilul de viață echilibrat să fie însușit armonios de întreaga familie, și nu impus copiilor, generând frustrarea acestora.

Stabilirea unor reguli de educație nutrițională reprezintă o responsabilitate de familie, a tuturor membrilor, de la mic la mare, important fiind să-i atribui fiecărui aliment rolul coresponzător, și in niciun caz cel de recompensă, pedeapsă sau refugiu.

Este de preferat să eviți situațiile în care le oferi copiilor “pe ascuns” diferite alimente, accesând un limbaj greșit al iubirii și pozitionându-i în situația în care îi înveți să mintă, să manipuleze. Aceste preferințele alimentare ulterior se vor transforma în mici dependențe născute din copilărie: biscuți, bomboane, ciocolată, etc.

Tendința de a consuma anumite categorii de alimente, gusturi, texturi, culori, se dezvoltă în primii ani de viață. Refuzul copiilor de a testa diferite alimente nefiind un factor decisiv în excludere. De exemplu, dacă copilul tău nu vrea să mănânce broccoli este important să găsești rețete potrivite gustului preferat de el.

Nu uita că reperele mari ale celor mici se formeză cu răbdare și perseverență încă de la prima linguriță de mâncare.