Un copil sănătos este un copil fericit


Arta de a trăi frumos, în echilibru, armonie, liniște și bucurie se învață din zâmbetul copilului tău, din puritatea, inocența, înțelegerea cu care experimentează fiecare zi. 
Realitatea nefericită este că prin maturizarea forțată, mutilarea personalității, lipsa empatiei, ritmul alert, fuga către nicăieri, încărcarea programului zilnic astfel încât agenda lui să arate ca a unui CEO, copilul tău ajunge să trăiască în filme diferite ale vieții. Dar te-ai întrebat dacă el se regăsește în vreunul din rolurile principale pe care i le-ai atribuit cu atâta încredere?
Dorința de a-ți impune așteptările sau frustrările în educația copilului se observă și în relația cu mâncarea, încă de la primele lingurițe, când atenția ta este asupra îndeplinirii propriilor nevoi. De exemplu, obiectivul ca el să termine tot din farfurie te îndepărtează de ceea ce simte sau transmite copilul tău, în timp ce tu ești ocupat să adopți rolul de animator care ar face orice pentru a-i distrage atenția. Astfel, el învață să mănânce inconștient, să își însușească acest comportament alimentar, să prefere tableta, telefonul, televizorul pentru a deschide gura să mai ia o linguriță. 

Toate device-urile folosite cu scop manipulativ transformă mâncarea într-o componentă periferică a acestora, astfel încât copiii nu mai realizează cum au mâncat, ce au mâncat, ce ingrediente au fost folosite, ce culoare, gust, textură. Copii devin astfel străini de un comportament normal în ceea ce privește relația cu mâncarea.

Nu este neapărat important cât mănâncă copilul tău, ci bucuria cu care el descoperă pas cu pas alimentele, conturându-și astfel un stil de viață bazat pe echilibru, cumpătare și varietate.