Orice aliment ajuns in corpul nostru poate genera o reactie pozitiva sau negativa, in functie de cum poate fi tolerat. Cea mai importanta legatura din corpul nostru este cea dintre sistemul nervos si tubul digestiv. Starile de anxietate, depresie, agitatie, hiperactivitate, impulsivitate, agresivitate, apatie, oboseala ar trebui studiate pornind de la ce se regaseste in farfuria persoanelor care au astfel de manifestari, de la modul in care alimentatia influenteaza flora saprofita.
Intestinul are un singur strat epitelial, la fel ca si creierul, realizeaza legatura mediului exterior cu cel interior, este implicat in toate etapele necesare transformarii mancarii in energie, iar inflamatiile epiteliului reprezinta un prim pas in degradarea starii de sanatate, incadrate sub denumirea de „intestin permeabil”. Mucoasa digestiva devine disfunctionala, este distrusa de stres, alimentatie dezechilibrata (neadaptata nevoii personale), produsi toxici, flora digestiva patogena, predispozitii genetice.
La nivelul florei digestive au fost identificate mai mult de 100 de trilioane de microorgamisme (bacterii, ciuperci, altele), de 10 ori mai multe decat toate celulele organismului uman. Flora saprofita este important sa fie dominanta (minimum 85 %), iar flora patogena maximum 15%, astfel incat sa putem fi intr-o stare de echilibru.
Flora digestiva patogena se dezvolta in contextul in care exista expuneri timp indelungat, in mod repetat la:
- tratamente alopate – antibiotice, contraceptive orale, inhibitori de pompa de protoni, steroizi, antiinflamatorii;
- conditii de stres fizic, mental, emotional;
- alimente cu un continut ridicat de zahar sau alti indulcitori, hormoni, antibiotice;
- alimente la care exista un nivel de intoleranta sau alergie;
- substante toxice – metale grele, pesticide, alcool;
- paraziti;
- radiatii;
- exercitii fizice realizate la intensitate foarte ridicata, fara o sustinere nutritiva a efortului.
Sanatatea noastra este determinata de sanatatea microbiomului nostru, acolo sunt radacinile noastre, acolo este punctul de plecare in ce priveste echilibrul nostru fizic, mental, emotional.
Sunt promovate adesea prebiotice si probiotice cu 15, 25, 50, 75 miliarde de bacterii, dar oamenii sunt intr-o confuzie cu privire la utilizarea acestora, nestiind cand, cum, de ce sa le foloseasca. Niciun tratament nu trebuie utilizat fara o analiza prealabila a microbiomului intestinal, astfel incat sa fie definita clar nevoia de anumite bacterii, doza necesara, restrictiile alimentare (indice FodMap, histamina), pentru a se observa o evolutie clara asociata utilizarii unui tratament.
Dintr-o analiza a microbiomului putem avea o imagine clara asupra starii noastre de sanatate, pot fi impuse anumite restrictii alimentare, pot fi necesare anumite bacterii pentru a realiza o populare eficienta cu bacteriile necesare, pentru a sustine o buna absorbtie a substantelor nutritive din fiecare aliment pe care il consumam, a suplimentelor pe care le utilizam. Orice aliment consumat influenteaza calitatea florei digestive, poate crea un impact in flora saprofita sau in cea patogena, in functie de rolul atribuit acelui aliment: hrana sau otrava.
Sanatatea noastra este determinata de sanatatea radacinilor noastre, iar radacinile sunt reprezentate de microbiomul intestinal.