Cand ma gandesc la cresterea accelerata a incidentei anxietatii, a depresiei la orice categorie de varsta, realizez care este impactul stilului de viata asupra acestei evolutii. Ascensiunea profesionala vine la pachet in mod frecvent cu un dezechilibru al stilului de viata, vizand in primul rand sedentarismul, alimentatia care abunda in zahar, grasimi omega 6, ce favorizeaza inflamatia si dezechilibrele majore la nivel celular.
In aceasta rutina zilnica, in fuga catre afirmarea profesionala, catre alimentarea egoului personal uitam ceea ce este important, faptul ca drumul de la potential la performanta este sustinut de alimentatia echilibrata. Consumul zilnic trebuie sa fie intr-un echilibru cu aportul corespunzator, raportat la activitatea fizica, intelectuala, dar si la consumul emotional.
Sanatatea se invata pas cu pas, printr-o alimentatie raportata la efortul intelectual in primul rand, dar si la cel fizic, atunci cand acesta este integrat in agenda zilnica, nu ocazionala.
Creierul este organul cel mai folosit, dar cel mai neglijat, din perspectiva unei bune mentenante.
Cati dintre dumneavoastra se trezesc dimineata si se gandesc cum sa isi hraneasca creierul, astfel incat sa fie in cea mai buna forma, sa poata sustine ritmul pe care si-l impun, sa faca fata tuturor sarcinilor de peste zi?
Combustibilul principal pentru creier este reprezentat de grasimile omega 3, dar cati dintre noi si copiii nostri introduc in meniul ZILNIC peste de captura, avocado, oleaginoase (nuci, caju, migdale, alune de padure, nuci braziliene, nuci Pecan), seminte (canepa, in, chia, susan, dovleac), uleiuri presate la rece din oleaginoase, seminte???
Creierul trebuie hranit zilnic, nu cu titlu de exceptie, ocazional, cand ne amintim sa introducem in meniul nostru astfel de alimente.
Daca privim cu atentie meniul multor copii, dar si al adultilor observam prezenta alimentelor procesate, cu un continut ridicat de grasimi, zahar, ce induc o stare de bine in timpul consumului, urmata apoi de o devitalizare, instalandu-se astfel dependenta pas cu pas. Un creier devitalizat transmite un semnal de alarma, anumite simptome care ar trebui sa ne ridice o serie de intrebari/ semnale de alarma, dar adesea starea de oboseala este manipulata rapid si distructiv cu busturi de energie (bauturi energizante, cafea, produse de patiserie si cofetarie, gustari sarate, alune prajite etc.).
Cum putem sustine performanta cu merdenele, covrigi, bauturi energizante, alimente prajite, exces de zahar, faina alba, carne? Astfel de „alimente” pot fi delicioase, dar nu sunt hranitoare, nu asigura un aport corespunzator de nutrienti si induc modificari majore la nivel celular.
PERFORMANTA SE DEFINESTE IN FARFURIA NOASTRA.
Asadar, armonie in farfurie si bucurie zi de zi!