Intalnesc adesea parinti ingrijorati de starea de agitatie manifestata de copiii lor, de lipsa de conectare, de concentrarea limitata pe anumite activitati, iar solutiile cautate sunt intr-o lume exterioara mediului in care copiii traiesc.
Un copil sanatos este un copil fericit!
Un copil hranit corect, inca din perioada de sarcina, va fi un copil sanatos, echilibrat, armonios, cu drag de viata si de zambete.
Un copil neglijat, inca din perioada de sarcina, ca etapa de crestere, dezvoltare, alimentatie adaptata varstei sale, un copil care isi traieste viata in fata televizorului, a tabletei, telefonului inca de la cateva luni va fi agitat, va refuza mancarea sau va folosi mancarea ca siguranta psiho – emotionala, va fi plimbat de la pediatru la psiholog, la neurolog. Dar realitatea este acasa, in familie, unde este nevoie de o traire de calitate, nu de o functionare lenesa, superficiala.
Mancarea de zi cu zi este baza cresterii si dezvoltarii copilului, inca din perioada intrauterina, apoi in alaptare si pas cu pas de la diversificare. O alimentatie dezechilibrata din punct de vedere nutritiv, un exces de carne, zahar, sare, faina alba poate induce stari de agitatie, o neliniste in minte, trup, suflet.
Orice posibil diagnostic trebuie corelat cu o imagine cat mai completa a analizelor medicale, in special cu evaluarea rezervelor de omega 3, omega 6, serotonina, 25 – oh vitamina D, folati serici, vitamina B 12, vitamina B 1. Orice carenta prezenta in corpul unui copil poate determina reactii, comportamente care nu vor fi tratate prin povesti terapeutice sau consiliere, ci trebuie consolidat organismul pentru a primi mai departe informatiile valoroase, dar greu de asimilat intr-un context nefavorabil.
Este important rolul parintelui in a identifica impreuna cu specialistii potriviti cauzele reale ale comportamentelor adoptate de copii, astfel incat sa fie tratati corect, la momentul potrivit, cu solutiile potrivite, evitand astfel posibilele intarzieri de crestere si dezvoltare.
Adesea am intalnit copii diagnosticati cu ADHD, autism, de exemplu, dar in realitate, aveau dezechilibre in microbiomul intestinal, intoleranta la gluten sau lactoza sau diferite carente, care blocau, chiar induceau un regres in cresterea si dezvoltarea lor.
Dati-va sansa sa va cunoasteti copiii, atat la interior, cat si la exterior, printr-o prezenta de calitate in viata lor de zi cu zi!