Adesea vrem sa umplem rapid rezervoarele propriului organism cu ceea ce este la moda, cu ceea ce a ajutat o prietena sau ce a promovat doamna de la plafar sau farmacie. Insa corpul nostru nu este un cos de gunoi in care sa punem orice, oricand, fara o justificare clara in acest sens.
Atat in perioada pandemiei, cat si la inceput de toamna a existat si exista moda utilizarii vitaminei D, fara un protocol personalizat de administrare, ce ar trebui stabilit in functie de valoare obtinuta la analiza efectuata pentru vitamina D. Este posibil sa fie necesara – si mai mult ca sigur ca asa este – dar diferenta intre utilitate si inutilitate este determinata de doza zilnica necesara propriului organism si doza utilizata, cu titlu general/ imprumutat.
Despre vitamina Vitamina D 3 putem scrie tratate, dar as dori sa punctez in primul rand o serie de beneficii, de implicatii directe ale acesteia, astfel incat sa fie constientizata si mai clar implicarea acesteia in buna noastra functionare, din zori pana in seara:
- este esentiala pentru starea de bine a intregului organism;
- este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura, sensibila la lumina;
- este produsa de organism in mod natural prin expunerea pielii la soare, in intervalele optime, dar poate fi asimilata si din alimente, in special din peste, oua, produse lactate;
- intervine in asimilarea calciului, fosforului, in fixarea acestora in oase, dinti, in mineralizarea corecta a oaselor, avand un rol important in prevenirea rahitismului, a osteomalaciei, a osteoporozei;
- contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei, hipofizei;
- este necesara in formarea si dezvoltarea creierului, sustinand functia cognitiva pe tot parcursul vietii;
- stimuleaza activitatea sistemului imunitar;
- sunt studii care demonstreaza beneficiile utilizarii vitaminei D in cancer, infarct, Alzheimer, diabet, hipertensiune, obezitate.
Testarea vitaminei D ar trebui sa faca parte din rutina anuala, astfel incat sa prevenim eventualele carente, iar doza zilnica va fi stabilita in functie de rezervele organismului, dar cu o informare clara, stiintifica, adaptata si varstei, greutatii, istoricului medical, obiectivelor avute in vedere ca urmare a utilizarii acesteia.
Doza necesara pentru buna functionare a unui organism de 100 kg, la varsta de adult nu poate fi comparabila cu cea a unui copil de 3 ani, cu o greutate de 15 kg.
Fiti in cea mai buna forma printr-o buna informare!