Adesea la început de an școlar se vorbește despre indicatori de performanță, despre activități diverse pe care sa le desfășoare copiii de la mic la mare, astfel încât agenda lor să fie plină; le impunem un ritm zilnic, o funcționare perfectă, avem intrebari legate de sistemul imunitar, totul este o avalansa de nevoi, obiective… dar uităm să trăim, uităm să ne bucurăm de un zâmbet, de o floare, de o alimentație echilibrată, de o picătură de apă, uităm să le transmitem copiilor noștri normalitatea.
Stresul zilnic pe care reușim să îl gestionăm mai mult sau mai puțin își pune amprenta asupra sănătății noastre, influențează în mod direct comportamentul alimentar, drumul de la potențial la performanță, iar copiii resimt cel mai mult acest dezechilibru indus de alimentele cu gust bun, dar râncede pentru sănătatea lor.
Performanța vine din farfurie, imunitatea vine din farfurie si este oglinda sanatatii noastre. Sănătatea se construiește pas cu pas prin adoptarea unui stil de viață echilibrat, unde alimentația, somnul, miscarea, sanatatea emotionala ne poziționează pe drumul echilibrului, al cumpătării și al varietății.
Monotonia alimentară, cea mai frecventă în alimentația familiei, se traduce printr-o stare de devitalizare, lipsă de energie, sindrom de oboseală cronică, pofte ce apar încă de la trezire, în special orientarea fiind către alimente cu rol inflamator, ce induc dependențe (zahăr, făina, carne și produsele derivate din acestea), dezechilibre imunitare.
Imunitatea nu se construieste, nu se repara cu un sirop sau doua pastile, ci se construieste zi de zi prin modul in care ne raportam la calitatea vietii noastre, la activitatile pe care le acceptam in viata noastra de zi cu zi.
Semaforul din farfurie sau curcubeul din farfurie ajuta, sustin si restructureaza pana la nivel celular organismul, ceea ce inseamna ca ar trebuie introduse zilnic in alimentatia noastra, atat la copii, cat si la adolescenteti, adulti, varstnici. Fructele si legumele intens colorate, neprocesate, cat mai de calitate sunt esentiale in stabilirea unui plan alimentar, astfel incat sa fie oferit organisului un aport semnificativ de fibre si antioxidanti, fara de care nu putem pune o buna fundatie sistemului imunitar.
Ceea ce ar trebui limitat sau eliminat, din cauza dezastrului celular, implicit din cauza modificarilor aduse bunei functionari a sistemului imunitar, sunt prafurile albe, mai ales daca sunt consumate in exces (zahar, faina, sare) si intolerantele alimentare, identificate la nivel individual.
Asadar, pentru a nu sta numai cu nasul in batista, trebuie sa ne evaluam rezervele corpului nostru, ce putem tolera sau nu, ce putem digera fara a genera un potential inflamator in propriul organism.
Da gust bun sanatatii si vei fi in cea mai buna forma a ta!