Despre nutritie se vorbeste la orice colt de strada, in mediile online si offline, cu sau fara experienta medicala, dar cu impact major asupra sanatatii umane.
Avem acces la informatie, dar avem si un filtru interior prin care sa trecem aceste informatii, astfel incat sa avem siguranta ca alimentele consumate sunt substrat energetic favorabil pentru fiecare celula a corpului nostru?
Din experienta anilor de studiu, dar in special din practica de zi cu zi, am definit si implementat conceptul de BIOCHIMIA NUTRITIEI, prin care imi doresc sa pun bazele educatiei asupra valentelor alimentelor in sanatatea fizica, mentala si emotionala.
Alimentelor li se atribuie roluri multiple, de la recompense la refugiu, dar alimentele de astazi sunt gandurile noastre de maine, energia fiecarei celule. Iar acest lucru ne impune alegeri rationale, o informare continua, corecta, astfel incat sa putem oferi corpului nostru sprijinul energetic necesar pentru o buna crestere, dezvoltare si functionare.
Nutritia nu are moda, difera numai prin aplicabilitate, fiind raportata la stilul de viata individual, la profilul metabolic individual, la nevoile corpului in contextul medical personal.
Biochimia nutritiei este imbinarea perfecta a stiintei si a artei culinare, care ne da sansa de a invata cum sa combinam nutrientii astfel incat metabolismul individual sa functioneze la capacitatea optima, sanatatea emotionala sa fie influentata benefic de modul in care ne hranim, iar definirea propriului stil de viata ( alimentatie, miscare, somon, relatii) sa fie sansa catre longevitate. Imbunatatindu-ne starea de sanatate avem un bun potential de a creste durata de viata, dar mai ales calitatea acesteia.
Nutritia nu inseamna contabilitate, desi adesea se rezuma informatiile la acest culoar al caloriilor, proteinelor, glucidelor, grasimilor, dar orice aliment are atat o valoare energetica, dar mai ales, o valoare nutritiva. Valoarea nutritiva a alimentelor, modul in care asimilam beneficiile furnizate de acestea ne amprenteaza mult mai evident capacitatea noastra metabolica, randamentul in activitatile zilnice, energia pe care ne-o dorim de la trezire pana la culcare.
Prin biochimia nutritiei, prin modul in care putem intelege rolul fiecarui aliment in functie de nevoia individuala, ne putem da sansa sa parcurgem drumul de la potential la performanta si sa fim in cea mai buna forma a noastra.