Traiesc cu tristete neputinta oamenilor de a-si gestiona propriile emotii, cautand refugiu foarte usor in mancare. Astfel se naste un comportament alimentar impulsiv sau compulsiv, o indepartare de la firesc, de la o alimentatie constienta.
Tendinta este de a atribui alimentelor rolul de salvator, pentru a depasi un prag, o prapastie ce apare pe parcursul unei zile, de a rezolva probleme legate de concentrare, focus, atentie pe diverse activitati. Pas cu pas se instaleaza foarte usor dependentele alimentare, sunt preferate alimentele cu rol de recompensa, ce induc o emotie, o placere de moment. Chiar daca fiecare experienta pozitiva sau negativa este traita in mod diferit la nivel individual, adesea ea reprezinta startul catre excesele alimentare, catre comportamentul haotic, catre un sentiment de neputinta in gestionarea programului zilnic de alimentatie.
Frumusetea fiecaruia dintre noi poate fi asociata cu modul in care inspiram si expiram sanatate, dar sanatatea privita ca un concept integrat, ca o investitie pe care o sustinem zi de zi de zi, nu o cheltuiala ocazionala in tratamente superficiale ce manipuleaza simptomele, pentru diferite perioade de timp.
Pentru a putea gestiona autodistrugerea, observata prin indepartarea de propria persoana, prin aceasta fuga de sine este important sa ne imprietenim cu APRECIEREA, BUNATATEA, RESPECTUL. Astfel, reusim sa construim pas cu pas o structura interioara verticala, cu principii corecte, ce ne onoreaza pe fiecare in parte, nefiind necesare refugiile alimentare in situatii de criza.
Aceasta fuga catre mancare cu rol de anestezie locala este si startul catre supraponderabilitate, obezitate, catre o devitalizare a organismului, asociata cu un consum exagerat de alimente bogate in calorii, dar cu valori nutritive nesemnificative.
Consumul pentru activitatatea fizica, intelectuala, emotionala trebuie sustinut de un aport corespunzator, altfel apar cu siguranta etape nefavorabile pe care le gestionam prin imprietenirea cu alimentele ce au un continut ridicat de sare, zahar, faina alba si/ sau grasimi.
Performanta vine din farfurie, indiferent cate cursuri de dezvoltare profesionala sau personala urmam. Atata timp cat continutul farfuriei noastre nu sustine activitatea desfasurata zilnic, putem discuta despre dorinta de a trai, dar nu despre putinta corpului de a sustine pe termen lung acest ultramaraton catre nicaieri.
Revenind la alimentatia constienta, as dori sa integram acest concept in ceea ce ne reprezinta pe fiecare dintre noi, sa savuram fiecare experienta culinara, sa stabilim tabieturi de familie, sa ne acordam timpul necesar pentru fiecare masa ce face parte din programul nostru de alimentatie, sa avem o diversitate de gust, textura, culoare, asocieri de alimente.
Nu sunt necesare schimbari majore, ingradiri, limitari pe viata, dar important este sa prioritizam sanatatea, pe care o privim din perspectiva individuala ca fiind un concept integrat minte – trup – suflet, sa identificam care sunt nevoile noastre, la nivel individual, astfel incat sa oferim corpului un suport pe drumul corect al sanatatii, nu o supraalimentare asociata cu o devitalizare. Burta plina din alimente lipsite de valoare nutritiva este calea sigura catre o devitalizare, o infometare celulara, o usa deschisa catre pofte, dorinte, nevoi induse.
Sanatatea nu pleaca in vacanta, nu intra in weekend, ea este construita zi de zi prin obiceiuri sanatoase, printr-o atentie si o implicare in tot ce inseamna alimentatie, somn, miscare si sanatate emotionala.
Da-ti sansa constienta de a fi tu, de a- ti descoperi preferintele alimentare, de a savura experintele culinare pe un drum al sanatatii!