Adesea, auzim formula de curtoazie “să fii sănătos!” sau “să fii bine!”, inclusive la trecerea dintre ani, cele mai multe urări integrează, în mod obligatoriu, și sănătatea pe lista lungă din mesajele standardizate. Dar știm ce înseamnă să fim sănătoși, știm ce înseamnă să fim în cea mai bună formă a noastră, să fim bine, știm care este forma potrivită nouă la nivel mental, fizic și emoțional?
Despre programele de wellbeing, atât la nivel individual, cât și la nivel de companii, se vorbește încă din anii 1970, dar, cu toate acestea, în anul 2022, s-a ajuns la concluzia că peste 70 % din oamenii activi au avut cel puțin un epidod de burnout. Și, atunci, cum integrăm starea de bine în prioritățile noastre?
Cum va raportați la propria propria stare de sănătate:
- este o investiție sau o cheltuială?
- integrați un plan constant sau ocazional pentru starea de sănătate?
- este o prioritate sau o împovărare?
- este o bucurie să vă preocupăți de starea de bine sau devine copleșitor?
- care este planul anual de sănătate?
- vă preocupă prevenția sau tratați punctual simptomele manifestate?
- aveți timp să trăiți în timpul vostru?
- care sunt nevoile organismului în contextul individual, genetic și epigenetic?
- care sunt rezervele pe care le accesează creierul vostru pentru a parcurge drumul de la potențial la performanță?
- care este istoricul medical al familiei și cum puteți preveni anumite predispoziții?
- haosul sau rutina zilnică definește programul ultimului an sau a ultimilor ani?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, prevenția este definită că fiind un cumul de “abordări și activități care vizează reducerea probabilității ca o boală sau o tulburare să afecteze un individ, întrerupând sau încetinind progresul unor tulburări în organism. Prevenirea eficientă scade riscul ca indivizii să se confrunte cu o boală, afecțiune sau rănire. De asemenea, ajută oamenii să gestioneze eficient bolile sau afecțiunile existente, astfel încât sănătatea lor să nu se agraveze.
Din punctul meu de vedere, în România, aceste politici sunt la nivel ”de hârtie”, nu există un plan și practică clară de implementare, de educație, de integrare ca o normalitate a unor reguli de baza ale echilibrului minte – trup – suflet, cu impact în starea generală de sănătate.
Dacă ne gândim la:
- supraponderabilitate, obezitate,
- sedentarism,
- alimentație dezechilibrată și superficială,
- sănătate emoțională într-un semianalfabetism,
- dependențe de zahăr, făină albă, sare, alimente prăjite, băuturi carbogazoase, alcool, băuturi energizante, sexualitate, droguri, jocuri, tutun,
- mese dezorganizate, cu integrarea alimentelor în mod instinctiv, impulsiv, compulsive,
- stare constantă de oboseală, manifestată adesea încă de la trezire,
- dezechilibre ale programului de somn.
Unde este investiția în prevenție?
Care este planul tău de sănătate pentru fiecare zi, pentru fiecare săptămână, pentru fiecare lună, pentru fiecare an, astfel încât să te bucuri de vitalitate și longevitate?