O nouă zi trăită cu emoție, cu bucurie sau tristețe, cu apăsare sau entuziasm, dar iată că se aude un nou clopoțel, care marchează un nou an școlar.
În fiecare familie în care există un școlar … această zi este trăită cu o altă rutină, cu multe planificări de program, cu strategii de educație, cu emoții mari pentru cei care sunt în an terminal de gimnaziu sau liceu.
Important este ca noi, părinții, să fim alături de copiii noștri, chiar dacă acceptă sau nu să îi însoțim fizic în prima de școală, în sufletul nostru oricum suntem alături de ei.
Fiecare zi din viața de școlar este o provocare, cu o agendă mai încărcată decât a unui director de companie. Dar cum susținem acest ritm al copiilor noștri, cum îi ajutăm să facă față, cum îi hrănim astfel încât să poată face performanță fizică și cognitivă, așa cum ne dorim ?
Secretul este stilul de viață. Un copil sănătos este un copil fericit, un copil care merge la școală cu drag este un copil care trăiește în armonie și poate parcurge un drum educațional până la nivel de performanță.
Un stil de viață sănătos, definit din copilărie, sprijină o creștere armonioasă a copiilor și contribuie în mod direct la o mai bună concentrare, energie și performanță academică. Alimentația corectă, mișcarea regulată și odihna adecvată ne ajută să ne dezvoltăm potențialul și să ne simțim bine în pielea noastră, practic să fim în cea mai bună formă a noastră. Aceleași reguli sunt importante și pentru copiii noștri, astfel încât prin modelul nostru ei să fie inspirați și să trăiască în armonie zi de zi.
Sănătatea fizică și mentală sunt esențiale pentru succesul lor academic și pentru starea lor de bine, iar sănătatea se construiește zi de zi, acasă, în familie, fiind cea mai bună investiție pe care o putem face fiecare dintre noi.
Alimentația are un impact direct asupra funcționării creierului și asupra emoțiilor noastre. Prin alegerea unor alimente nutritive, ne ajutăm creierul să funcționeze la capacitate maximă și ne susținem echilibrul emoțional. În același timp, alimentația nesănătoasă, neadecvată propriilor nevoi, poate contribui în mod agresiv la un declin fizic și cognitiv, fiind determinată o stare continuă de oboseală.
Astfel, copiii trebuie să înțeleagă că performanța vine din farfurie.
Nu este nevoie de schimbări drastice pentru a adopta un stil de viață sănătos. Începând cu pași mici, cum ar fi o gustare sănătoasă la școală, câteva minute de mișcare zilnică sau un somn de calitate, putem face o mare diferență în viața noastră, la nivel de familie, iar copiii noștri vor fi principalii beneficiari.
Educația nutrițională nu înseamnă doar ce mâncăm, ci și cum putem lua decizii conștiente și informate pentru sănătatea noastră pe termen lung. A învăța despre rolul alimentației ne oferă controlul asupra sănătății și bunăstării noastre.
Educația pentru un stil de viață sănătos este un efort colectiv. Împreună, noi, ca părinți, cadre didactice, cadre medicale și elevi, putem crea un mediu care sprijină sănătatea și bunăstarea. Fiecare dintre noi are un rol important, dar este esențială deschiderea către integrarea sănătății ca o valoare personală, în care să investim zi de zi, fiind astfel o sursă de inspirație pentru cei ce ne înconjoară.
Stilul de viață, așa cum l-am definit în mod constant, are șase componente deosebit de importante, și anume: alimentație, somn, mișcare, calitatea relațiilor, reziliența la stres si gestionarea dependențelor.
Alături de primele trei, cu care suntem familiarizați, și următoarele trei au un rol esențial și nu ar trebui neglijate.
Fiecare an școlar este o oportunitate de îmbunătățire, de evoluție și de a face schimbări pozitive în viața noastră. Începând cu un stil de viață sănătos, ne asigurăm că vom avea energia, concentrarea și puterea de care avem nevoie pentru a reuși în tot ceea ce ne propunem, atât noi, adulții, cât și copiii noștri.
Bucurie să fie !